Nasyid Ar-Ruhul Jadid

 

Ar-ruhul jadid fi jasadil ummah
Hai mujahid luluh lantakkan jiwa pendosa

Kami petualang mencari kebenaran
Mencari makna serta hakikat manusia
Kami berjuang menegakkan kehormatan
Hidup mulia atau mati sebagai syuhada

Kami berbekal al-Quran hakiki
Meneruskan cita dan risalah para nabi
Kami sandang julukan generasi ghuraba’
Biar saatnya datang kami pimpin dunia

Kami semangat baru siap maju hancur semua musuh
Kami tentara Alloh siap korbankan harta bahkan jiwa

Kami serahkan semua hidup pada Allah
Kami tekadkan tuk ikuti rasulullah
Usung panji ilahi iman kuat membaja
Hadapi tirani bebaskan umat dunia

Video nasyid ini diambil di Indonesia.  Walaupun nampak macam konsert tetapi ada garis pemisah antara muslimin dan muslimat (di belakang).  Nasyid ini merupakan nasyid tema atau ‘theme song’ untuk parti politik di Indonesia iaitu  PKS (kita pun tak tau PKS tu singkatan untuk apa, Parti Keadilan untuk Semua kot he..he.. teka je tu…kita dah besar tapi kecik untuk politik).  Mereka ni nak wujudkan Undang-undang Islam di Indonesia.

HARAP SEMANGAT KITA DISUSULI DENGAN ILMU, IMAN dan AMAL.

Akhir kata, rajin2lah buat senam robik untuk kuatkan badan…kalau dah berilmu, beriman dan beramal tapi badan lembik susah juga tu..he he…best jugak senamrobik ni…cubala..!


 

Salam dari,

330675925l.jpg

lagi mengenai kumpulan nasyid ar-ruhul jadid dari indonesia

14 Responses so far »

  1. 1

    Hudaa Mardhiyah KZ said,

    Salam Along,

    lupa nak cakap, lirik nasyid tu akak ambil dari blog Along, dan gambar ruhul jadid tu ummi bagi akak copy dari koleksi Along yang Along hantar banyak-banyak dalam external hard disk tu…terima kasih Along.

    I love you, I miss you, da da …

    Kakak-Hudaa

  2. 2

    FaisaL said,

    wa’alaikumussalam..

    no worries.. silakan.. moga bermanfaat semua yang diberikan.. insyaAllah..🙂

    miss you too~

    kirim salam semuanya ya..😀

    wassalamu’alaikum..

  3. 3

    aaduh97 said,

    Salam Along,

    T-E-R-I-M-A terima K-A-S-I-H kasih A-L-O-N-G Along!!!!!
    Terima kasih Along!!!!!

    I love u~

    akak-Hudaa:D

  4. 4

    durratul said,

    salam. boleh tlg letakkn lirik DERAP PERJUANGAN?

  5. 5

    Anang said,

    assalammualaikum Wr.Wb. tolong dong lampirkan lirik Derap Perjuangan

  6. 6

    FaisaL said,

    wa’alaikumussalam warahmatullahi wabarakatuh..

    ini lirik Derap Perjuangan.. harap membantu..

    Hancurkan.. runtuhkan..
    segala kekuatan musuh..
    Janganlah.. menyerah..
    Allah kan selalu bersamamu..

    Derap langkah para mujahid..
    seolah menggetarkan bumi..
    Membangkitkan takbir Illahi..
    ke seluruh pelosok negeri..

    Kami ini takkan pernah gentar..
    melihat para serdadu musuh..
    Walaupun kami hanya berbekal..
    (missing word here) serta batu-batu..

    Wahai muslimin di penjuru dunia..
    mari kita bersatu padu..
    Satukan hati kuatkan barisan..
    untuk capai semua kemenangan..

    boleh cari lirik di LirikNasyid.Com..

    harap membantu..

  7. 7

    itemzz said,

    salah satunya kaka iparku…;) btw PKS itu adalah PARTAI KEADILAN SEJAHTERA…

    nice to know u….;)

  8. 8

    anggra said,

    “HAYYA BIL JIHAD”

    assalamu’alaikum
    SALAM TA’ARUF,
    ANE NYARI KENALAN NIH, kirim ja ke email ane.
    ane tunggu ye…..

  9. 9

    kayzet said,

    Assalamualaikum w.r. Hudaa,

    Maaf tapi Abah tak nampak apa2 pun di muka surat ini, mungkin sebab komputer riba Abah ni jenis lama, tak canggih macam komputer Along atau notebook Ummi😦 sedihnya….

    Wslm

  10. 10

    msmp_muslimah said,

    kami suka lagu2 ar-ruhul jadid……teruskan dakwah kalian

  11. 11

    Abdul Majid said,

    Asw…. ini blognya orang indonesia or malaysia? fisik itu memang harus kuat, oleh sebab itu sering-sering jakolah raga…

  12. 12

    Tak boleh lah membeda asal muasal negeri mana n dr man, brother, semua tanah adlh tanah Islam kte semua optimis generasi ini sebagai pondasi ummat utk maju bersama ber-iringan

    wassalam

  13. 13

    jahfal said,

    assalamu’alaikum saya suka nasyid ar ruhul jadied sejak tahun 2004 TERUSKAN DAKWAH KALIAN !!!!!!!!

  14. 14

    Afrida said,

    I like it
    penggugah semangat baru


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: