MuslimahPuff Girls

254684322l.jpg

Salam,

Kita buat blog ni sebab tengok banglong (abang sulong) kita buat macam best je.  Kita namakan blog ni Ar-ruhul Jadeed sebab banglang (abang kita yang nombor 3) kita yang sekolah kat SBI Rawang baru balik cuti hari ni.  Banglang kata maksudnya Roh baru.  Kita suka nama tu sempena semangat baru kita nak jadi muslimah sejati@muslimahpuff girl he he…kita buat azam baru ni sejak minggu lepas 9.8.2007.  Mak kita kata kita kene jadi baik sebab kita dah 10 tahun…dah besar…lagi pun hari ni first day cuti pertengahan penggal dua.  Kita nak sangat pergi program Makmal Saintis Muda.  Tapi yuran dia mahal sangat.   Ayah kita kata duduk rumah pun boleh jadi saintis jugak kalau buat kerja-kerja yang memerlukan kita berfikir.  Mak kita cadang macam-macam.  Salah satunya buat blog ni.  Kita dah tengok2 la abang kita buat.  Jadi kita nak cuba tengok…kalau best kita teruskan…kalau boring kita cari hobi baru untuk jadi saintis muda..ke..ke..keh ok da..da 

19 Responses so far »

  1. 1

    baLQis said,

    salam.. mabruk2!!! canggih nih..

    neway.. ni suggestion website2 menarik tuk melihat ciptaan Allah dgn mata “sains”.. sebenarnya, dgn kacamata sains, kte boleh bertambah2 mengagumi kehebatan Allah.. insyaAllah.. cara untuk tingkatkan iman jugak.. so.. try bukak link nih.. ni website2 yg akak slalu gune.. best jugak.. tp, in english la.. bley je kan?

    http://www.sciencenewsforkids.org/

    http://www.kidsites.com/sites-edu/science.htm

    satu fakta menarik:
    panda (bear yg kaler hitam putih tu) menghabiskan masa 12 jam hanya untuk makan bamboo.. 12 jam! lama kan? jadi.. sape yg kerjanya asyik makan aje.. ataupun selalu buat perkara2 yg xbermanfaat.. maknanya.. org tu macam PANDA !!!🙂

    manfaatkan masa sebaiknya…
    teruskan semangat ruhul jadid..

    maassalamah..

  2. 2

    Hudaa Mardhiyah KZ said,

    Salam,

    Kak Balqis terima kasih banyak-banyak…seronok ada orang baca..akaklah orang pertama komen blog kita…kita sedih juga…abang-abang kita ketawakan aja…konon-konon nak buat blog…(tak tau la abang yang lain tapi bangteh la…). Bangtam tolong juga taip kalau kita taip lambat. Dia kata nak buat blog juga lepas habis UPSR.

    Akak, kita tak faham sangat akak tulis bahasa macam tu. Akak tulislah bahasa buku. Lagipun ummi tak bagi kita eja macam bahasa cakap, nanti kita susah nak lulus bahasa Malaysia, kita tak lama lagi nak ambil UPSR. Akak, kalau kita eja salah akak tolong betulkan ye, ke..ke..keh… dulu kita selalu eja “don’t know” sebagai “donno” masa YM dengan ummi, tapi itu dulu…ummi dah tegur selalu, kita dah ingat tapi banyak lagi yang kita tak tahu.

    Oh ye..terima kasih beritahu kita tentang tempat belajar “science” tu. Best la kak…kita dah tengok Dexter Lab dgn main game…adik dengan BangTam pun join sama…kena gilir-gilir tak best sebab adik (tapi adik suruh padam nama dia ..kira dia tak main tipu lah…nanti dia asyik kacau kita) dengan BangTam main tipu…takpelah ummi kata kalau kita periksa bagus 3 tahun berturut-turut ni (darjah 4, 5 dan 6) nanti ummi bagi notebook ummi kalau ummi nak beli yang baru….

    ok kak..kita nak pergi belajar masak. Umi nak ajar buat cucur udang…(tapi adik nak cucur putih…tak tau la ummi nak masak apa petang ni tapi kita nak pergi tolong…sempena semangat ruhul jadid ni kita nak jadi baik dan rajin selalu tolong ummi ke..ke..keh – dulu kita malas sikit buat kerja-kerja orang perempuan…tapi ummi kata kita dah besar, jadi kita nak jadi baik..nak jadi anak solehah…)

    ok..da da..

    Kita-Hudaa:)

  3. 3

    FaisaL said,

    assalamu’alaikum akak..

    maaf lambat.. along sibuk sikit minggu ni.. ada program.. maaf ye.. along baca semua akak tulis.. tapi tak sempat nak komen.. maaf ye.. insyaAllah along baca semuanya.. akak tulis je dulu.. ada masa along komen.. insyaAllah.. 🙂

    akak.. along ada website best.. dalam website tu orang banyak melukis.. jadi akak boleh ambil gambar2 yang dillukis.. simpan dalam komputer.. kalau akak nak mewarna dengan adik di rumah boleh jugak.. klik sini untuk pergi website dia..

    dan ada lagi satu website.. komik islam.. insyaAllah.. klik sini untuk masuk website dia.. insyaAllah..

    nanti ada lagi websites best along beritahu.. insyaAllah.. setakat ini, itu dulu.. insyaAllah..

    teruskan dengan semangat baru! insyaAllah..😀

    kirim salam semua, akak 😀

    wassalamu’alaikum..

  4. 4

    Hudaa Mardhiyah KZ said,

    Salam Along,
    Terima kasih sebab tulis dalam blog akak. Akak bukannya sedih kat Along, Bangteh tu gelakkan akak buat blog, dia kata bukan akak yang buat. Yalah, akak baru belajar. BangTam dengan Ummi kadang-kadang taipkan untuk akak sebab akak taip lambat tapi semua yang akak nak cakap je ummi dengan BangTam taip…tapi idea akak…sedih la..akak. Along doakan supaya BangTeh jadi baik sebab BangTeh suka marah akak..ALong tau tak kenapa akak dah dapat semangat baru nak jadi baik tu? Nanti akak cerita dalam YM ye, kalau Along nak tau.

    Along betulkan video akak tu ye? Terima kasih Along. Akak banyak lagi nak belajar. Tapi akak kena belajar sampai betul2 pandai supaya BangTeh tak ketawakan akak lagi. Lagipun kalau akak pandai dan tapi markah baik darjah 4,5 dan 6 ni ummi nak berikan note book ummi jika ummi beli yang baru sebagai hadiah untuk bagi naikkan lagi semangat akak nak belajar komputer…ummi tak bagi akak main game sahaja macam abang-abang..akak kena guna komputer untuk luaskan ilmu akademik dan agama supaya jadi anak solehah. Ke..ke..keh…jadi muslimahPuffGirl…
    Ok ALong, TQ, i love you, i miss you, nanti Along balik along marah diorang suka kacau akak tau!
    Da da….
    Akak-Hudaa:)

  5. 5

    baLQis said,

    salam..

    ye.. kak balqis pun kena berlatih cakap elok-elok la macam ni.. macam buku teks ye.. hehe..

    bagus juga.. biasakan menulis ayat yang betul, exam (peperiksaan) nanti senang menjawab..rasanya, akak yg kena periksa ayat kak balqis.. dah lama tak belajar ayat bahasa melayu yang betul..🙂

    apa pun, bagus la.. akak dah suke memasak nanti, kak balqis bagi resepi pulak🙂 website resepi pun ada tau.. kalau akak pandai masak, ringan sikit kerja ummi nanti.. akak jadi “chef” baru di rumah.. bagus! bagus! sama-sama kita berusaha untuk jadi solehah..

    ok.. ini je dulu..
    semangat ruhul jadid jangan separuh jalan.
    istiqamah!

    salam..

  6. 6

    aaduh97 said,

    Salam Kak Balqis.

    Kak Balqis kata nak berlatih cakap elok-elok macam buku teks, akak betulkan ya Kak Balqis punya bicara/ejaan. Nanti bila akak buat salah Kak Balqis tolong betulkan.

    1. ye = ya
    2. yg = yang
    3. bahasa melayu = bahasa Malaysia
    4. la = lah
    5. pulak = pula
    6. je = sahaja
    7. suke = suka

    ke ke keh..jangan marah ya Kak Balqis, akak berlatih jadi cikgu …

    Kak,
    akak suka sangat makan kek coklat. akak dengan bangah lah yang paling suka sekali…semua suka sebenarnya tapi kami dua orang ni hantu kek coklat. Kak Balqis ada tak resepi kek coklat. Dulu akak dah pergi kelas memasak tapi masak “popcorn” dengan “sandwich” sahaja tapi cikgu tu kata nak ajar pizza. Kalau ada Kak Balqis tulis ya…nanti akak cuba, ummi tak marah cuba tapi mesti kemas balik dapur selepas masak…ke..ke..keh…itu yang akak malas sikit dulu…tapi dah janji nak tukar semangat baru ar-ruhul jadeed ni akak kena lah rajin kan kak?

    ok, da da…

    akak-Hudaa:D

  7. 7

    baLQis said,

    akak.. kalau nak buat bunyi.. “hhmmmm….” kena tulis macam mana ya? hehe..

    kalau nak buat kek coklat, nanti kak balqis amik resepi yg mudah tuk kanak-kanak cuba. dah hebat buat yang tu, baru cuba buat yang canggih punya.

    lagi satu, memasak tu bukan hanya “menyediakan makanan”. Memasak tu, termasuklah menyediakan bahan, menyediakan makanan dan mengemas. dah siap kemas, baru la dikira, dah siap memasak. Teruskan semangat ruhul-jadid. Nanti kak balqis letak resepi kek coklat.

  8. 8

    baLQis said,

    alamak.. minta maaf cikgu Hudaa.. banyak kesilapan penggunaan perkataan di ruang komentar sebelum ni. cikgu betulkan lah ya..🙂

  9. 9

    FaisaL said,

    wa’alaikumussalam akak..

    no worries.. insyaAllah nanti ada masa kita sembang lama-lama.. hoho.. akak kena belajar tulis laju sikit nanti, sebab kalau nak sembang lama-lama, atau nak cakap banyak-banyak, kena tulis laju sikit, baru dapat banyak.. kalau tak susah.. hehe.. insyaAllah boleh berlatih lagi..🙂

    akak.. belajar lah elok-elok.. dapat markah bagus-bagus, nanti dapat notebook ummi, kalau dah ada notebook ummi tu nanti, nanti along ajar banyak lagi perkara lain yang boleh dibuat dengan notebook nanti.. insyaAllah..😀

    tentang video akak tu, a’ah, along da betul kan.. senang je.. sebenarnya akak tak perlu ada akaun youtube pun akak boleh search dekat youtube tu.. dan boleh guna video-video dalam tu.. insyaAllah..

    pasal bangteh tu.. jangan risau sangat apa yang orang lain kata.. kalau kita nak berubah.. maka kita yang berubah.. senior along ada pesan.. kalau kita benar-benar nak berubah.. kita akan berubah tanpa hirau apa yang orang lain kata.. dan kita perlu kuat.. sebab.. apabila kita nak berubah, selalu orang permainkan kita, tak percaya dengan kita.. tapi, kalau kita kuat, dan teruskan dengan perubahan, insyaAllah, daripada suka mempermainkan kita, mereka akan tukar jadi hormat.. sebab mereka kagum dengan semangant dan istiqamah kita.. mereka hormat prinsip kita.. bila sudah sampai peringkat itu, insyaAllah lebih mudah.. teruskan semangat ruhul jadid~ 😀

    love you too~
    😀

    wassalamu’alaikum..

  10. 10

    baLQis said,

    salam, hudaa..

    ni resepi kek coklat. akak cuba dulu yang ni.

    125 gm “unsalted butter” – kena lembutkan, keluarkan butter dari peti sejuk dalam 30 minit sebelum mula memasak
    1 cawan gula pasir

    1 biji telur

    2 sudu teh vanila essence

    ayak bersama:
    1/3 cawan serbuk koko
    1 1/2 cawan tepung naik sendiri

    3/4 cawan susu (full cream)

    cara-caranya:

    1. Mula-mula, akak panaskan oven, 180 darjah celcius

    2. Lepas tu, akak ambil “brush”, akak sapu dlm bekas loyang yang akak nak masak kek tu dengan butter. Kemudian, akak potong kertas (kertas grease), untuk alas bekas tu.. alas dasar dia saja tau.. yg tepi-tepi loyang tu, kan dah sapu butter tadi, akak letak tepung keliling tu..tepung akan melekat, sebab ada butter.. nipis-nipis saja.. supaya nanti, kek tak melekat pada loyang.

    3.Lepas tu, akak ambil butter yang dah lembut td, letak dalam “mixing bowl”, letak gula..kemudian putar guna mixer. smpai nampak dia dah campur elok (lama-lama sikit, tapi jangan sampai dia jadi berminyak), dah jadi warna kuning cair.. ala-ala warna cream2.. ok la tu. stop

    4. Akak masukkan telur, satu demi satu.. jgn masukkan semua sekali terus. Lepas tu, masukkan esen vanila (esen vanila tu nk bagi hilang bau telur) pastu putar lagi, sampai dia betul2 dah bercampur..

    5.Ok.. sekarang, masukkan tepung-tepung yang dah diayak tadi.. mula-mula masuk satu senduk tepung.. dengan sikit susu.. pastu sekarang ni, kalau boleh, jgn guna mesin, kacau guna senduk kayu.. kacau bentuk “8”..bagi semua bercampur elok.. tapi, kalau rasa susah..guna la mixer.. tapi putar jangan sampai tepung tu dah bercampur habis dgn butter.. ada sikit-sikit lagi tepung yang tak bercampur, akak masukkan tepung lagi satu senduk…dengan susu..kacau…pastu dah stop, letak lagi tepung, dgn susu.. putar.. buat selang-selang macam tu.. sampai habis tepung dan susu. Masa ni, kalau putar guna mixer, jangan laju sangat. slow-slow je.. kalau laju, habis tepung terbang-terbang nanti

    6. Bila tepung dah bercampur dgn butter, akak tuang adunan yang dalam mixing bowl tu, ke dalam loyang yang dah dialas dgn kertas di dasarnya dan tepung di kelilingnya. nak bagi adunan rata, akak hentak sekali loyang tu..

    7. Lepas tu, dah boleh masukkan loyang kek dalam oven. Make sure suhu 180 darjah celcius. Bila akak dah berbau “bau kek” harum semerbak.. itu tandanya kek dah masak.. akak bukak oven, (mintak tolong ummi-bahaya panas) cucuk kek dgn lidi. tarik lidi tu.. tengok, ada tak cream-cream ,melekat pada lidi? kalau tiada, ok la tu.. da masak.. alhamdulillah.. jgn selalu bukak oven.. nanti, kek bantut.. tapi jangan lama sangat pulak.. nanti hangus.

    8.sementara tunggu kek sejuk, akak boleh buat “topping” dia. (salutkan kek dengan coklat cair) kalau akak nak curah coklat cair kat atas kek, akak beli “cooking chocolate”, akak potong-potong, akak letak dalam satu bekas aluminium. ok. tinggalkan yang tu, akak ambil pula satu periuk, akak isi air, akak panaskan atas api. letak bekas aluminium yang ada coklat tadi di atas periuk yang sedang mendidih dengan air panas tu. nama proses ni, “double boiling”.. coklat tak boleh dicairkan “direct” atas api, nanti dia hangus. kiranya, kita cairkan coklat guna wap air panas (sains ni, akak).. kacau dia.. sampai dia cair..

    9. jadi, akak kena tunggu kek sejuk, coklat pun sejuk.. bila dua-dua dah sejuk, baru boleh curah coklat ke atas kek.. sapu rata-rata.. tapi kena hati-hati, jangan sampai sapu terkena permukaan kek. Nanti kek jadi berserbuk-serbuk. bila dah habis sapu, akak boleh la nak tabur apa-apa diatasnya.. “chocolate rice”, tak pun yang warna warni kecik-kecik tu..

    Hm.. ni dah sehabis detail dah ni rasanya.. tapi, ada lagi kek coklat yang lagi canggih daripada ni. akak dah cuba yang ni, kak balqis bagi yang lain punya pulak.

  11. 11

    baLQis said,

    hmm.. akak

    kak Balqis rasa, susah bagi kanak-kanak untuk fahamkan macamana nak buat yang di atas tu..

    rasanya, akak ikut yang ni.. akak buat je macamana pun, kiranya, gaya bebas!🙂

    panaskan oven: 180 darjah selsius

    1) masukkan butter dan gula, pukul sehingga sebati
    2) masukkan telur satu persatu, pukul, dan masukkan esen vanila
    3) masukkan tepung dan susu, berselang-selang
    4) masukkan adunan ke dalam loyang yang sudah siap dialas
    5) masukkan loyang ke dalam oven:suhu-180 darjah selsius
    6) cairkan coklat (untuk disapu) (lagi bagus kalau ada whipping cream)
    7) tunggu kek dan coklat cair menyejuk, baru sapukan coklat ke atas kek
    8) hiasan: terpulang pada chef hudaa..

    selamat mencuba😉

  12. 12

    aaduh97 said,

    Salam Kak Balqis,

    Terima kasih Kak Balqis…..sebab bagi cara-cara nak buat kek coklat itu…..tapi…..tak berapa faham lah apa yang Kak Balqis tulis itu…maksud akak..macam susah sahaja… Tapi tak apa lah…..nanti akak beli barang-barang untuk buat adunan itu ya.

    Maaf ya, akak balas lambat sangat sebab akak sebuk sibuk sikit dengan kerja-kerja sekolah. Bukan kerja sekolah yang cikgu sekolah akak bagi tapi yang Cikgu Ummi (kita kena tusyen dengan Ummi masa cuti sekolah…kalau tidak tak dapat main). Akak minta maaf sangat dekat Kak Balqis ya…

    Itu sahaja yang akak nak cakap da…da…oh ya, lupa tentang kalau nak cakap “hmmmm..” itu, eja sahaja macam itu sebab itu memang ada dalam buku teks pun. Kalau salah tolong betulkan. Da..Da..

    Akak-Hudaa:D

  13. 13

    aaduh97 said,

    Salam Along,

    Maaf, akak masa cuti mula-mula tu ummi dah bagi homework sehari satu latihan tapi awal-awal tu akak sibuk buat blog dah dekat nak mula sekolah akak terpaksa siapkan banyak. Itulah sebab dua tiga hari ini akak sibuk sikit takut Ummi marah tak siapkan homework yang Ummi bagi tu…Sekarang baru ada masa sikit. Ni pun dah nak kena siap untuk pergi tusyen…

    I love u! Da..da..

    akak-Hudaa:D

  14. 14

    FaisaL said,

    wa’alaikumussalam..

    no worries.. bagus.. bagus.. teruskan.. belajar rajin-rajin.. insyaAllah..🙂

    lagi satu.. akak.. akak ada salah eja.. hehe.. cuba akak tengok comment yang ke-12.. akak eja sibuk sebagai.. sebuk.. huhu.. macam mana ni akak.. hehe.. tapi comment yang atas ni.. akak eja betul pula.. pelik along.. hehe.. takpe.. teruskan belajar.. insyaAllah..😀

    love you too~

    -Along-

  15. 15

    balqis said,

    salam akak..

    Sibuknya dia.. hehe

    kak Balqis rasa, kak Balqis ada masalah komunikasi dengan kanak-kanak. sebab, kak Balqis tak pernah menulis untuk kanak-kanak agaknya..

    Ok.. akak beli dulu bahan tu.. nanti dah nampak dan kenal bahannya, kak Balqis cerita balik apa yang kena buat. Dah ada bahan nanti mungkin akan lebih faham..

    Selamat belajar..🙂

  16. 16

    baLQis said,

    Cara buat kek:

    Pukul butter dan gula hingga kembang,
    kemudian masukkan telur dan esen vanila, pukul hingga kembang lagi.

    Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang selikan dengan susu.

    Pukul hingga sebati, bakar dalam oven bersuhu 180°c & bakar hingga masak.

    Faham tak?

  17. 17

    aaduh97 said,

    Salam Along,

    Sebenarnya bukan akak yang tulis ‘sebuk’ itu. Akak dah tulis “sibuk” ummi tukar jadi “sebuk” tapi akak sudah suruh ummi tukar …..mula-mula ummi kata “salah” lepas tu ummi kata ok tapi ummi tukar balik…nanti akak edit ye, terima kasih kerana betulkan kesalahan dalam blog akak!

    I love u~

    akak-Hudaa:D

  18. 18

    aaduh97 said,

    Salam Kak Balqis,

    Akak sudah faham.’Thank You!!!!!’.

    Akak-Hudaa:D

  19. 19

    kayzet said,

    Assalamualaikum w.r. Hudaa,

    Aiyaaa… orang letak resepi dalam blog, bukan dalam komen, ni mesti dah start malas ni… tak kan buat karipap aje, Buah Melaka mana ? Kan baru buat kan Abah ‘cheese omellete’ tadi, letak lah resepi tu sekali… apa lah anak Abah sorang ni, kejap rajin, kejap tak, nanti jadi macam biskut chipsmore lak🙂 ha ha ha…

    Wslm.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: