Archive for August, 2007

Flower Girl

flower_girl.jpgflower_girl__2.jpg

Salam, ke..ke..keh…ni kita jadi flower girl awal tahun 2007 dekat rumah Oyang Uda kita di Petaling Jaya.  Bestla juga… sebab dapat duduk dekat dengan pengantin dan dapat pakai selendang dan tiara pengantin…saja kita suka-suka aja… sementara masih di sekolah rendah… bila kita dah masuk tingkatan 1 nanti mak kita tak bagi dah buat benda “public” macam ni.

Read the rest of this entry »

Advertisements

Comments (3) »

Tadarus 30 Juzu’ di Al-Kauthar dan Forum Perdana AnNur

mengaji.jpg

Pertama sekali kita nak minta maaf pada Along.  Ummi kata Along tak suka letak gambar dia kat Internet, tapi gambar ni tak nampak muka dan kecil sahaja.  Kita cari gambar kita mengaji dengan adik tak ada.  Yang ada gambar Along dengan Bangah ni sahaja.  Ummi kata masa ni Along darjah 5 dan Bangah darjah 3.  Harap Along tak marahlah sebab ni pun gambar lama masa along kecil …tak nampak muka Along pun…(Ummi kata nanti ummi carikan gambar lain untuk kita letak dalam catatan hari ini..ke..ke..keh, ummi suruh kita letak yang ini dulu nanti masa kita tidor ummi cari lagi….).

Read the rest of this entry »

Comments (8) »

Main Chess

Tgh main Chess !

Ni (yang pakai tudung putih tu) kita main chess masa 5 tahun.  Masa tu kita tak nak main chess, kita saja-saja je conteng-conteng borang daftar sebab boring ikut abah kita jadi arbiter masa tu.  Tengok-tengok auntie Linda ambil borang kita tu dan bagi pada arbiter.  Bila keluar pairing nama kita ada pulak.  Abah kita suruh masuk juga sebab dah ada nama…kita dapat 1 markah dari 6 game kot…ke..ke..keh..itupun sebenarnya lawan kita mintak seri sebab dia nak balik cepat tapi arbiter kata tak boleh..kalau nak balik kena resign…jadi kita dapatla markah percuma 1.  Inilah permulaan kita mula melibatkan diri dalam permainan catur.  Kalau tengok tarikh pada gambar tu 2005 tetapi tournament ni 2002, abah kita tak set tarikh pada kamera tu.  (Mak kita tak bagi cakap macam budak-budak…susah juga nak cakap bahasa macam buku..tapi mak kita kata nanti kalau cakap bahasa budak-budak macam bahasa pasar tu..UPSR susah nak lulus bahasa Melayu…kita cuba lah ye ke ke keh)…

 

Comments (10) »

Nasyid Ar-Ruhul Jadid

 

Ar-ruhul jadid fi jasadil ummah
Hai mujahid luluh lantakkan jiwa pendosa

Kami petualang mencari kebenaran
Mencari makna serta hakikat manusia
Kami berjuang menegakkan kehormatan
Hidup mulia atau mati sebagai syuhada

Kami berbekal al-Quran hakiki
Meneruskan cita dan risalah para nabi
Kami sandang julukan generasi ghuraba’
Biar saatnya datang kami pimpin dunia

Kami semangat baru siap maju hancur semua musuh
Kami tentara Alloh siap korbankan harta bahkan jiwa

Kami serahkan semua hidup pada Allah
Kami tekadkan tuk ikuti rasulullah
Usung panji ilahi iman kuat membaja
Hadapi tirani bebaskan umat dunia

Read the rest of this entry »

Comments (14) »

MuslimahPuff Girls

254684322l.jpg

Salam,

Kita buat blog ni sebab tengok banglong (abang sulong) kita buat macam best je.  Kita namakan blog ni Ar-ruhul Jadeed sebab banglang (abang kita yang nombor 3) kita yang sekolah kat SBI Rawang baru balik cuti hari ni.  Banglang kata maksudnya Roh baru.  Kita suka nama tu sempena semangat baru kita nak jadi muslimah sejati@muslimahpuff girl he he…kita buat azam baru ni sejak minggu lepas 9.8.2007.  Mak kita kata kita kene jadi baik sebab kita dah 10 tahun…dah besar…lagi pun hari ni first day cuti pertengahan penggal dua.  Kita nak sangat pergi program Makmal Saintis Muda.  Tapi yuran dia mahal sangat.   Ayah kita kata duduk rumah pun boleh jadi saintis jugak kalau buat kerja-kerja yang memerlukan kita berfikir.  Mak kita cadang macam-macam.  Salah satunya buat blog ni.  Kita dah tengok2 la abang kita buat.  Jadi kita nak cuba tengok…kalau best kita teruskan…kalau boring kita cari hobi baru untuk jadi saintis muda..ke..ke..keh ok da..da 

Comments (19) »